Demotie als vrijwillige keuze

Demotie als vrijwillige keuze

Demotie als vrijwillige keuze

Demotie lijkt het laatste taboe binnen HR. Veel HR-professionals of managers vinden het lastig om demotie bespreekbaar te maken en medewerkers overwegen het nauwelijks of verwerpen het al snel, evenals vaak hun omgeving.

Marco van Basten koos ervoor. Hij was werkzaam als hoofdtrainer bij AZ en koos vervolgens voor een functie als assistent-trainer. Dat vind ik een inspirerende zet van Marco, zeker in de voetbalwereld! Niet vanwege de demotie, maar vanwege het feit dat hij een bewuste en ook minder voor de hand liggende loopbaankeuze maakt.

Er zijn in een loopbaan verschillende momenten dat het goed is je (weer eens) bewust af te vragen of je je werk nog leuk (genoeg) vindt, of je goed in je vel zit op je werk, en of de energiebalans m.b.t. het werk nog wel in orde is en de goede kant uit slaat.

Zo kiest Marco van Basten voor minder stress in zijn werk, ken ik een stel van 58 en 60 jaar dat de keuze maakt om voor zichzelf te beginnen, gaat een vriendin 1 dag minder betaald werken in ruil voor een dag vrijwilligerswerk en gaat de gepensioneerde gemeentesecretaris van 66 jaar lesgeven op de universiteit. Allemaal het gevolg van een bewuste loopbaankeuze.

En dan is kiezen voor demotie geen must, maar wel een mogelijkheid! Verwerp het dus niet te snel, als je op een gegeven moment in je loopbaan minder verantwoordelijkheid, stress of werkdruk wilt hebben. En waar je zelf soms geen mogelijkheden of kansen ziet om gehoor te geven aan je wensen, zien anderen dat soms wél voor jou. Dus deel je gedachtes met anderen en laat ze met je meedenken.

Maar waar het vooral om gaat is, dat je kiest! Niet afwachten of collega’s of je leidinggevende je aanspreekt op (het vervolg van) je loopbaan, maar zélf het initiatief nemen. Dit zorgt ook voor jouw ‘duurzame inzetbaarheid’: een term die steeds vaker opduikt. Dit betekent dat mensen er zélf voor zorgen dat ze tot hun pensioen prettig en goed kunnen werken, door bewuste loopbaankeuzes te maken. Niet omdat het werk of de leidinggevende daar geen verantwoordelijkheid in zou hebben, maar omdat je je prettiger en gelukkiger voelt (zo blijkt uit onderzoek) als je ‘regiemogelijkheden’ ervaart en pakt t.a.v. je eigen loopbaan.

Dus regelmatig een pas op de plaats maken (wellicht begeleid door een loopbaancoach) en reflecteren op jezelf in relatie tot je werk. En hij / zij werkte nog lang en gelukkig!

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×