Waarom voornemens vaak mislukken

Waarom voornemens vaak mislukken

Waarom voornemens vaak mislukken

Nieuwe voornemens maken … en iedere keer de hoop dat het nu wél gaat lukken. Bijvoorbeeld om meer te sporten, vriendelijker te zijn tegen je schoonmoeder, of je werk beter te plannen.

Al eerder gaf ik 5 tips om daadwerkelijk nieuw gedrag te ontwikkelen. Echter nu hebben we het over de vraag die daaraan vooraf gaat: is het vooral een wens om te veranderen en te ontwikkelen of ervaart iemand ook een noodzaak om dat te doen?

Dit zijn namelijk 2 heel verschillende motivatoren, waarbij ‘noodzaak ervaren om te veranderen’ veel meer kracht en power geeft dan alleen de wens daartoe. Het mooiste is natuurlijk als de motivatoren er beiden zijn: dus er wordt een noodzaak ervaren om bijvoorbeeld het werk beter te plannen, maar daarnaast is er ook de wens om dat te doen.

De leernoodzaak is afhankelijk van de ‘pijn’ die je ervaart door steeds tegen dezelfde muur te lopen. Naarmate iemand deze pijn als sterker ervaart neemt de leernoodzaak toe. En daarmee ook de motivatie en de energie om er nu écht iets aan te doen. Als je bijvoorbeeld door je slechte werkplanning langzamerhand overal de pin op de neus krijgt, mensen jou links laten liggen, afgerekend wordt op het niet halen van de deadlines en vervolgens ook nog een negatieve beoordeling krijgt ervaar je de leernoodzaak meestal als hoog.

Kom je er echter goed mee weg, praat je je er gemakkelijk uit en durven collega’s of leidinggevende je weinig of niet te confronteren met jouw slechte planning, dan is de leernoodzaak meestal een stuk lager. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er niet evengoed een leerwens kan bestaan om dit bij jezelf aan te pakken.

In feite kun je op alle voornemens die je maakt een kosten-baten-analyse loslaten. Wat levert het uitvoeren van mijn voornemens mij op? En wat kost het mij? En onder dit laatste valt bijvoorbeeld de grote moeite die je er (voor je eigen gevoel) voor moet doen, het feit dat je moet veranderen en dus uit je behagelijke comfortzone moet stappen of de reële angst om terug te vallen.

Als deze kosten als hoog worden ervaren en de leernoodzaak is laag, is het zeer lastig, mischien wel onmogelijk tot blijvende gedragsverandering te komen. Dan heb je namelijk het gevoel dat je heel veel moeite moet doen voor een voor jou toch niet echt zo belangrijk resultaat. En dat zorgt ervoor dat je goede voornemens mislukken.

Is dat erg? Ik denk het niet. Want door op deze wijze kritisch naar je voornemens te kijken, kun je ook ervaren hoe dat voor jou ligt en voornemens met een geringe leernoodzaak dus laten vallen. De energie die daardoor ‘overblijft’ kun je dan steken in voornemens waarbij je wel een leernoodzaak ervaart, liefst een grote.

En als die er niet zijn? Dan ben je wellicht tevreden over hoe het loopt en hoe je zaken aanpakt. En dat is een goed gevoel om te hebben!

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×