Ken je drijfveren… en maak er werk van!

Ken je drijfveren… en maak er werk van!

Ken je drijfveren… en maak er werk van!

‘Ik zoek mijn passie’ zei de jonge vrouw die voor mij zat. Ze mocht een loopbaantraject vanuit haar werk gaan doen en ze gaf aan dat haar huidige werk ‘echt niets met haar passie van doen had’, ook al wist ze eigenlijk niet hoe die er dan uitzag.

Werken in de lijn van je passie ofwel je persoonlijke drijfveren is voor veel mensen iets om te ambiëren en om naar op zoek te gaan. En dat is een goede zaak vind ik, want je drijfveren volgen in je werk zorgt ervoor dat je beter presteert, energie krijgt van je werk en gelukkiger bent op je werk.

Persoonlijke drijfveren bieden zicht op waartoe je gedreven bent, wat je wilt neerzetten in de wereld, wat voor jou van het grootste belang is, en wat je in veel gevallen ook relatief gemakkelijk zult kunnen leveren.

De vrouw, Monique, is werkzaam als teammanager bij een grote organisatie en is op die plek terecht gekomen omdat ze goed in haar vak is. Ze werkt in de juridische dienstverlening en de klanttevredenheid over haar werk is hoog. Vervolgens is ze gevraagd om teammanager te worden en ‘die kans heb ik met 2 handen aangegrepen’, zo vertelt ze.

Echter ze komt er nu achter dat ze het werk wel kán, maar dat het haar veel energie kost wat haar steeds meer uitput en uitholt. Dit klinkt wellicht wat dramatisch, maar dit is wel wat er sluipenderwijs gebeurt als het werk dat je verricht niet aansluit bij jouw persoonlijke drijfveren. Dat wil dus niet zeggen dat je het werk niet kunt, maar dat het je (te) veel energie kost om het te doen.

Je dit bewust worden is voor sommigen een lang traject (soms inclusief een burn-out) waar een loopbaancoach gemakkelijk wat ‘versnelling’ in kan aanbrengen. Dit traject kan lang duren, omdat mensen die solliciteren of gevraagd worden zoals Monique, zich op dat moment onvoldoende bewust zijn van hun passie en drijfveren. Ze ‘rollen er in’, zoals ze zelf vaak zeggen.

Heel behulpzaam bij het bewust worden van je drijfveren is het doen van een drijfveeranalyse. Deze geeft een duidelijk en concreet zicht op je drijfveren en geeft ook aan in welke omgeving / cultuur je ‘als een vis in het water bent’ en in welke omgeving je ‘als een vis op het droge bent’.

En dat is zeer belangrijke info als je een baan zoekt, van baan verandert of overweegt om ‘ja’ te zeggen als je gevraagd wordt.

In hoeverre past jouw werk bij je persoonlijke drijfveren?

Stel jezelf daarvoor drie vragen:

  1. Waar loop ik warm voor, wat doe ik heel graag?
  2. In welke activiteiten kan ik mij echt ‘verliezen’ (=de tijd vergeten, optimaal geconcentreerd zijn, alleen maar daar mee bezig zijn dus in het ‘hier en nu’ zijn)?
  3. Van welke activiteiten of werkzaamheden krijg ik energie of een echt voldaan en tevreden gevoel?

Als je zo’n 80 procent van je werktijd bezig kunt zijn met de activiteiten die je genoemd hebt bij vraag 1, 2 en 3 sluit jouw werk waarschijnlijk goed aan op jouw persoonlijke drijfveren. En dat is iets waar je oprecht blij mee kunt zijn! Als je deze 80 procent bij lange na niet haalt is het wellicht waardevol om je dat te realiseren en verder na te denken over de drie genoemde vragen.

En hoe zit dat voor jouw collega’s? Of voor de mensen aan wie jij leiding geeft? Op de scheurkalender zag ik de volgende definitie van een TEAM: Tezamen Elkaars Ambities Managen. Lees: Elkaar helpen bij het bewust worden van persoonlijke drijfveren … en hier dan ook werk van maken!

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×