Ben jij benieuwd naar jouw
persoonlijk drijfverenprofiel?

Ondernemen vanuit persoonlijke drijfveren

Ondernemen vanuit persoonlijke drijfveren

1 januari 2016 telt Nederland 1.800.000 ondernemers, waarvan 930.000 ZZP-ers. En deze aantallen blijven groeien zo is de voorspelling. Wellicht ben jij zelf ook ondernemer, of vraag je je af of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou zou kunnen zijn? Of misschien stimuleer je vanuit jouw functie anderen om over deze vraag na te denken. Het lijkt wel eens of iedereen ZZP-er kan, wil (of moet) worden, maar is dit ook zo? Ik denk het niet, want zelfstandig ondernemerschap maakt niet iedereen gelukkig.

Om potentieel succesvol te kunnen zijn als ZZP-er moeten bepaalde drijfveren als het ware ‘de hele dag aanstaan’, zo blijkt uit een klein onderzoek dat ik in 2014 heb gedaan.* Volgens een aantal succesvolle ZZP-ers bestaat de basis voor succesvol ZZP-schap uit de gele en de oranje drijfveer. Dat wil zeggen iemand die te omschrijven is als een resultaatgerichte (oranje) creatief-analytische (geel) denker.

Nu is het natuurlijk niet zo dat het ondernemerschap niet lukt als je drijfverenprofiel  door andere kleuren wordt gedomineerd.

Toch is het een goed idee om eens bewust stil te staan bij de vraag in hoeverre je drijfverenprofiel aansluit bij de ambities die je hebt. En wat je kunt doen als dit niet of te weinig het geval is?

Er zijn 3 opties:

  1. Je verlegt je ambitie. Dit betekent in dit geval dat je besluit om niet voor het ondernemerschap te kiezen. Dit klinkt gemakkelijk, maar dat is het in de praktijk natuurlijk meestal niet.
  2. Je benoemt je ontwikkelpunten en gaat hier serieus en actief aan werken. Waarbij een aantal mensen zullen zeggen dat ‘ondernemerscompetenties’ niet zo ontwikkelbaar zijn.
  3. Je gaat wél voor het ondernemerschap, maar je huurt vanaf de start andere mensen in die leveren wat jijzelf ‘te kort’ komt.

(En uiteraard is er ook een combinatie van 2 en 3 te maken)

Hoe dan ook: een persoonlijk drijfverenprofiel levert veel informatie over de stand van zaken m.b.t. de ‘ondernemerscompetenties’ en is dus een uitstekende richtingaanwijzer als het gaat om de keuze voor zelfstandig ondernemerschap. En pak vooral ook je drijfverenprofiel erbij als je kiest voor optie 2 of 3!

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×