Leren = durven veranderen

Leren = durven veranderen

Leren = durven veranderen

Leren vraagt de bereidheid om te veranderen. Maar ook het lef om te veranderen en de keuze te maken om uit je comfortzone te stappen. En uit je comfortzone stappen, dat voelt spannend, niet vertrouwd en ‘alsof je niet meer helemaal jezelf bent.’ Dat is ook de reden waarom nieuw gedrag zo vaak en gemakkelijk sneuvelt.

Van alle mensen die beginnen met een persoonlijke verandering (meer bewegen, stoppen met roken, maar ook grenzen stellen, anders reageren op die lastige collega, je medewerkers meer complimenteren), valt meer dan 80% binnen twee jaar weer terug in oude gewoontes.

Wat nodig is in deze veranderingsprocessen is het opbouwen van een nieuw patroon, een soort nieuw ‘automatisme’. En het grappige is nu dat dat nieuwe patroon niet gevormd wordt door het nieuwe gedrag, maar door iedere dag gestructureerd te reflecteren op je jezelf.

Voorbeeld:

Je wilt vaker ‘nee’ zeggen op verzoeken die je op je werk krijgt. Daar ben je sterk voor gemotiveerd, omdat je weet dat dat belangrijk voor je is en dat het je veel (rust) gaat opleveren. Na een aantal dagen waarin je dit goed doet, komt vroeger of later de dag dat je toch geen ‘nee’ zegt. Bijvoorbeeld omdat je moe bent en een minder goede dag hebt. Dit is een ‘gevaarlijk’ moment, want nu dreigt een terugval in het oude gedrag: overal ja op op zeggen en weer alles doen wat je gevraagd wordt.

Juist dán is het belangrijk om je (intussen) een patroon van zelfreflectie te hebben eigen gemaakt. Je vraagt je hierbij aan het eind van iedere dag af hoe het is gegaan met het ‘nee zeggen’ en dat leg je vast. Zodat je het ook terug kunt lezen.

En dat patroon van iedere dag gestructureerd op jezelf reflecteren gaat de winst opleveren! Want dit zorgt ervoor dat je je veel bewuster bent van hoe het gaat met je verandering, wat je moeilijke momenten zijn en wat je dan helpt. Dit dagelijkse reflecteren maakt je veel bewuster van jezelf en van je eigen gedrag, en dat is nodig voor blijvende verandering!

Zelf heb ik intussen een reflectietraject afgerond, waarin ik heb ondervonden hoe dit werkt. Een e-traject, dus via de computer. En… het werkt! 

5 Tips om daadwerkelijk nieuw gedrag te ontwikkelen:

  • Formuleer haalbare doelen, waarvoor je je sterk gemotiveerd voelt;
  • Deel je doel op in tussendoelen. Dit zorgt ervoor dat je niet in de modus alles (het lukt fantastisch) of niets (zie je wel, het lukt totaal niet) terecht komt;
  • Wees je bewust van je moeilijke momenten: je potentiële terugvalmomenten. Bedenk al van te voren wat je dan nodig hebt of formuleer tips voor jezelf die je dan helpen;
  • Deel je wens tot nieuw gedrag met mensen in je omgeving, zodat ze je kunnen steunen en van feedback kunnen voorzien;
  • Maak gebruik van e-learning en/ of coaching: dit geeft een flinke steun in de rug.

Succes! En … durf te veranderen!

 

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×