Zoek je naar meer bevlogenheid
en passie in je werk?

5 tips voor meer bevlogenheid

5 tips voor meer bevlogenheid

De afgelopen weken heb ik een aantal bevlogen mensen ontmoet. Een franchisenemer van de Hema, mijn tandarts maar ook Cool Blue, waar ik via internet een stofzuiger heb gekocht. Ik merkte en voelde hun betrokkenheid, enthousiasme en energie en daar kan ik oprecht van genieten.

De franchiser van de Hema houdt op een bijeenkomst een enthousiast verhaal over de betrokkenheid van zijn personeel en geeft aan hoeveel energie hij hierin steekt en hoe belangrijk dit voor hem is. De tandarts stelt mij zeer adequaat op mijn gemak en laat mij merken dat ze weet wat ik ervaar als zij in mijn kies boort. Het is nog steeds niet fijn, maar het helpt me wel. En Cool Blue doet ‘alles voor een glimlach’ en dat lukt ze (bij mij in ieder geval) ook nog, terwijl ik niemand van het bedrijf spreek of te zien krijg! Dat doen ze met persoonlijke sms’jes en mails, originele verpakkingen en een aantrekkelijke zeer toegankelijke site.

Wat zorgt ervoor dat deze mensen zo bevlogen met hun werk bezig zijn, of op zijn minst zo overkomen? Bevlogen medewerkers zijn mensen met hart voor hun vak. Ze houden van hun werk dat goed aansluit bij hun persoonlijke drijfveren. Hun werk geeft hen energie en ze zijn voor hun eigen gevoel van betekenis voor een ander. Bevlogen medewerkers maken meer omzet in commerciële organisaties en zijn zorgzamer in dienstverlenende organisaties. Ze presteren op alle vlakken beter dan niet of minder bevlogen medewerkers.

Daarnaast ervaren bevlogen medewerkers meer werkplezier, hebben meer energie en zijn ze minder ziek. Fijn voor deze medewerkers én ook voor de bedrijven en organisaties waar deze mensen werkzaam zijn!

Hoe kun je, als medewerker, manager of ondernemer je bevlogenheid vergroten? 5 tips:

  1. Zorg ervoor dat je doet wat je leuk vindt! Dit klinkt als een enorme open deur, maar is in de praktijk lastiger dan het nu klinkt. En als je niet weet wat je leuk vindt, of wat bij je past: ga daar dan achter komen!*.
  2. Gun jezelf werk waar je blij van wordt! En denk niet te snel dat dit er (voor jou) niet (meer) inzit.
  3. Durf te dromen, te fantaseren en te wensen en deel dit met anderen. Er is vaak, ook in de eigen organisatie, meer mogelijk dan je denkt.
  4. Zorg mentaal en fysiek goed voor jezelf. Vitale mensen ervaren gemakkelijker meer bevlogenheid in hun werk.
  5. Zoek en organiseer persoonlijke begeleiding zoals bijvoorbeeld loopbaancoaching. Dit versnelt, vergemakkelijkt en veraangenaamt dit soort (persoonlijke) groei- en veranderprocessen.

En de bedrijven en organisaties? Laten die zorgen voor een goede werkomgeving, met voldoende steun, waardering, feedback en ontplooiingsmogelijkheden. Dit zal de bevlogenheid, dus de omzet en de klanttevredenheid zeker en altijd doen groeien. En dan werken we met z’n allen nog lang en vooral gelukkig!

* Overweeg een persoonlijke drijfverenanalyse, om er achter te komen wat je drijft, belangrijk vindt en waar je energie van krijgt.

Copyright: scholts-changing.nl

Webdesign: Prode

×